Maren Kassesforte til Blåhøj og retur

3,5 km

Turen er ikke egnet til handicappede og barnevogne

Man kan gå fra Æ Bach Hus i Barsmark til Blåhøj - et af Løjt Lands høje punkter - via markvejen Maren Kassesforte. Det er en gammel markvej, som starter lige overfor Æ Bach Hus. Ved Æ Bach Hus er er en lille parkeingsplads - og der findes en større parkeringsplads 100 m oppe ad vejen. Man går ind på Maren Kassesforte mellem de to gamle huse lige overfor Æ Bach Hus. Man kan næsten tro at det er en græsplæne, der hører til et hus, men fortsæt roligt videre - og inden længe er man på selve stien. Det er muligt at cykle på stien - med forsigtighed!

Efter 100 m møder man en meget flot gammel sten ved indgangen til en mark. (Læs om denne sten under Mere info). Stien fortsætter opad med nogle flotte udsyn til de omgivende bakker. Efter ca. 800 m kommer man til en tværvej (Langagerforte) og her skal man holde tv. og derefter går man, indtil man møder landevejen, Skrevenstensvej.

Man drejer så th. og følger vejen op forbi gården Blåhøj. Umiddelbart efter gården er der en lille P-plads, og man kan nu gå ind langs æblehaven og marken op til Blåhøj, hvor man kan nyde udsigten i alle retninger. Fra Blåhøj kan man fx. se kirkespiret i Løjt, Barsø, Varnæs Hoved, Nordals og Fyn. På toppen af Blåhøj er der en informationstavle, der fortæller om Blåhøj og et sagn om en hovedløs præst. Der er også et bord med bænke.

Man følger samme vej retur mod Barsmark. Når man ad markvejen kommer tilbage til Maren Kassesforte drejer man th.; men man også vælge at gøre turen lidt længere (ca. 1,5 km) ved at gå ligeud ad Langagerforte. Den vil føre en ud til landevejen i Barsmark, og her fra kan man gå th. tilbage til Æ Bach Hus.

Maren Kassesforte

Vejen mellem de to huse har fået navn efter Maren Kasse, som i 1700 tallet boede i huset til venstre for stien, der nu bærer hendes navn.

Blåhøj

Blåhøj er en af de mange bakker på denne del af Løjt Land. Bakkens top ligger 80 m o.h. Forstavelsen blå betød tidligere også 'mørkfarvet'.
Mange mennesker tror, at Blåhøj er den højeste bakke på Løjt Land; men der findes højere bakker længere mod vest. Her ligger Trendbjerg, som er hele 91 m o.h.

Om markstenen på Maren Kasses forte

På stenen står der på nudansk:
"Denne løkke med mere er erhvervet ved byttehandel (fra?) Kopperholt Anno 1798 (af) I. S. eller AF. I. S."

Den indhuggede streg over N og P betyder, at bogstavet skal læses dobbelt, altså NN og PP.
Ordet "lÿke" betyder løkke - en hegnet mark. Ordet "tusket" betyder en byttehandel (mageskifte)og Kopperholt er en gård i nærheden.